6 svakodnevnih navika kojima uništavate vid

6 svakodnevnih navika kojima uništavate vid

Nova istraživanja, objavljena prošlog tjedna, otkrivaju kako možemo drastično smanjiti rizik od lošeg vida…

Prošlog su tjedna znanstvenici iz Londona obavijestili da je higijena oka esencijalna za zdravlje, a to se posebno odnosi na osobe koje nose kontaktne leće.

Ovo novo istraživanje ukazuje na činjenicu da dobar vid nije posljedica sreće nego naše brige o vidu. Optometrist Brendan O’Brien upozorava koje to uobičajene navike mogu utjecati na oštećenje oka i vida.

1. Plivanje

Plivanje je iznimno dobro za kardiovaskularno zdravlje, ali ako ne nosite naočale u bazenu, vaše bi oči mogle patiti – posebno ako nosite leće i otvarate oči dok ronite. Voda u bazenima, moru ili rijeci mogu iritirati oči i tako ih učiniti podložnima infekcijama. Također, u vodi postoje mikroorganizmi koji mogu ozbiljno oštetiti oko, a posebno ako nosite leće jer se bakterije za njih “prilijepe” i tako uzorkuju upalu oka.

2. Koristite staru maskaru

Svi znamo da se maskara osuši nakon par mjeseci, ali vjerojatno odgađate kupovinu nove jer one mogu biti jako skupe. No, vrijeme da odvojite novac za nju jer se na njoj mogu nakupljati razne bakterije koje mogu uzrokovati crvenilo oka, infekcije, a rijetko i sljepoću.

3. Stalno gledate u mobitel

Mobitel ili kompjutor, svejedno… Važno je znati da će loše utjecati na vaš vid – tako stoji u istraživanjima provedenim na sveučilištu Toledu. Radi se o plavom svijetlu na ekranima koje se upija vitalnim stanicama mrežnice, te tako “bude” toksične kemikalije, što može dovesti do problema s vidom. Što ste stariji, to ste osjetljiviji na svjetlost ekrana.

4. Pušenje

Pušenje je štetno za zdravlje organizma, pa tako i za oči. Povećava rizik od nastanka sive mrene i makularne degeneracije.

5. Zaboravljate nositi sunčane naočale

Sunčane naočale osim što služe za zaštitu od sunca služe i kao zaštita od bilo kakvih štetnih vanjskih utjecaja; vjetra, peludi, prašine, smoga, odbljesaka itd. S obzirom na to da je u današnje vrijeme ozonski omotač tanji i sunčeve zrake lakše prolaze do zemljine površine, sunčane naočale bi se trebale nositi tijekom cijele godine.Nošenjem sunčanih naočala već od malih nogu možemo usporiti nastanak mrene ili degenerativnih promjena na mrežnici.

6. Koristite kapi za oči

Kapi za oči djeluju tako da pritišću krvne žile u očima kako bi se smanjio protok krvi. No, često korištenje stvara prilagodbu te kapi više neće imati efekta, piše Ordinacija.

Ženske

NAOČALE

Muške

NAOČALE