Hrana za bolji vid

Hrana za bolji vid

Ako imate dobar vid, vjerojatno tu činjenicu uzimate zdravo za gotovo. No nemojte čekati da vam se vid pogorša!

Kako biste zadržali dobar vid, trebate osigurati kvalitetan odmor i ne pretjerivati s radom na računalu. Za zdravlje vaših očiju pomoći može i zdrava i raznolika prehrana – predstavljamo vam top 5 namirnica za očuvanje zdravlja vaših očiju!

1. Bobičasto voće – Jagode, maline i borovnice bogate su antioksidantima te na taj način sprječavaju procese starenja, kao što je pojava sive mrene na oku. Barem jednom tjedno počastite se svježim bobičastim voćem i oči će vam biti zahvalne.

2. Mrkva – Vrlo bogata vitaminom A. Dok smo bili djeca govorili su nam “mrkva je dobra za vid”. Beta karoten je tvar koja se pretvara u vitamin A u ljudskom tijelu. Ovaj vitamin pomaže preoblikovati masnoću u energiju. Pola šalice kuhane mrkve sadrži četiri puta preporučen dnevni unos vitamina A. Beta karoten je također snažan antioksidant učinkovit u borbi protiv nekih oblika raka. Pomaže u održavanju površine sluznice očiju te umanjuje rizik od makularne degeneracije i katarakte.

3. Riba hladnih voda (sardina, skuša, bakalar, tuna, losos) – odličan je izvor DHA, koja pruža strukturnu podršku staničnim membranama, a preporučuje se kod suhih očiju i očuvanja vida. Osim što sadrži visoku razinu omega-3 masnih kiselina, losos je bogat vitaminima A i D koji ga čine jednom od najpopularnije hrane za poboljšanje vida.

4. Jaja – bilo da su kuhana ili pečena, uključivanje jaja u vašu prehranu korisno je za vaše oči. Žumanjak sadrži nekoliko vrijednih sastojaka i proteina koji vas održavaju zdravim, a osim toga sadrži i lutein važan za zdravlje makule te cistein, sumpor, esencijalne masne kiseline, B vitamin i cink koji su čimbenici održavanja cjelokupnog zdravlja vaših očiju.

5. Zeleno povrće (špinat, brokula, kelj i rajčica) – obiluju vitaminima A, B1, C i kalcijem pa se potrudite ovakvo povrće uvrstiti na dnevni jelovnik. Nemojte ga prekuhavati, jer tada može izgubiti dio nutritivnih sastojaka.

Ženske

NAOČALE

Muške

NAOČALE