6 pravila za zdravlje očiju

6 pravila za zdravlje očiju

1. Jedite zdravo

Dobro zdravlje očiju počinje s hranom na vašem tanjuru. Hranjive tvari kao što su omega-3 masne kiseline, lutein, cink i vitamini C i E pomažu protiv starosnih bolesti oka, kao što su makularna degeneracija i očna mrena. Ove hranjive tvari možete dobiti iz sljedećih namirnica:

 • Zeleno lisnato povrće kao što je špinat, kelj i raštika
 • Losos, tuna, srdele i skuše
 • Jaja, orašasti plodovi, grah
 • Naranče i drugi agrumi ili sokovi
 • Kamenice i crveno meso

Dobro uravnotežena prehrana također pomaže da ostanete na zdravoj tjelesnoj težini. To smanjuje izglede za pretilost i povezane bolesti poput dijabetesa tipa 2, koji je jedan od vodećih uzroka sljepoće kod odraslih.

2. Nosite sunčane naočale

Kvalitetne sunčane naočale pomažu zaštititi oči od štetnih ultraljubičastih (UV) zraka. Previše izloženosti UV zrakama povećava šanse za očnu mrenu i makularnu degeneraciju.

Odaberite sunčane naočale koje blokiraju 99 do 100% UVA i UVB zraka. Zakrivljene sunčane naočale koje prate oblik lica štite oči i sa strane. Polarizirane sunčane naočalesmanjuju odbljeske svjetla od drugih površina. Također, ako nosite kontaktne leće odaberite one koje imaju UV zaštitu. Iako neke kontaktne leće imaju UV zaštitu, uz njih obavezno treba nositi i sunčane naočale, jer leće su dodatna zaštita za rožnicu oka, ali ne štite bjeloočnicu i vjeđe.

3. Koristite zaštitne naočale

Ukoliko se bavite poslom u kojem postoji mogućnost ozljede oka raznim stranim tijelima, svakako nosite zaštitne naočale. Ako imate dioptriju, u većini očnih optika možete izraditi dioptrijske zaštitne naočale. Druga opcija je koristiti zaštitne naočale koje možete nositi preko vaših standardnih dioptrijskih naočala. U svakom slučaju oči treba zaštititi, jer kad se ozljeda dogodi posljedice mogu biti trajne. Više o ovoj temi pročitajte u članku:Kako spriječiti ozljedu oka?

4. Prestanite pušiti

Pušači imaju veću vjerojatnost obolijevanja od očne mrene, oštećenja očnog živca i makularne degeneracije. Ukoliko ste već pokušali prestati pušiti a niste uspjeli, pokušajte opet. Što više puta pokušate prestati, veća je vjerojatnost da ćete i uspjeti. Ukoliko sami ne uspijevate, potražite pomoć vašeg liječnika. O štetnosti cigareta na zdravlje očiju razgovarali smo s poznatim oftalmologom; prof. dr. sc. Zoranom Vatavukom. Pročitajte više u članku: Kako pušenje šteti našem vidu?

5. Ukoliko je moguće, smanjite broj radnih sati za računalom

Prekomjerno gledanje u zaslon računala ili mobitela može uzrokovati:

 • Naprezanje oka
 • Probleme s fokusiranjem na daljinu
 • Zamagljen vid
 • Glavobolje
 • Suhe oči
 • Bol u vratu, leđima i ramenima

Kako biste maksimalno zaštitili vaše oči, poduzmite sljedeće korake:

 • Provjerite da li je dioptrija na vašim naočalama ili kontaktnim lećama točna.
 • Ukoliko naprezanje očiju ne prolazi, posavjetujte se s vašim liječnikom o dioptrijskim naočalama prilagođenim za rad na računalu.
 • Pokušajte izbjeći odraz svjetla od zaslona koji dolazi sa prozora ili drugih rasvjetnih tijela.
 • Ukoliko imate suhe oči češće trepćite i po potrebi koristite umjetne suze.
 • Koristite pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta napravite pauzu u trajanju od 20 sekundi, pogledajte u daljinu, na udaljenosti od pola metra (20 inča). Na taj način opušta se akomodacija, koja je u spazmu zbog fiksiranja stalno u istu točku.
 • Ustanite barem svaka 2 sata i uzmite 10 minuta pauze.

6. Obavljajte redovne kontrole vida

Svi trebaju redovito obavljati pregled vida, čak i mala djeca. Očni pregled pomaže u očuvanju vida, a točna dioptrijska korekcija omogućuje da vidite najbolje što možete. Rutinskim pregledom se može otkriti i bolest oka poput glaukoma, koja nema simptoma. Važno je bolest uočiti na vrijeme, jer je liječenje mnogo uspješnije ukoliko se započne u ranim stadijima oboljenja. Ovisno o vašim potrebama, možete posjetiti dva stručnjaka za vid:

 • Oftalmolozi su liječnici specijalizirani za zdravlje oka. Vrše kompletnu dijagnostiku oka, liječe upale i bolesti oka, te vrše operacije očiju. Također prepisuju naočale i kontaktne leće.
 • Optometristi vrše precizno mjerenje dioptrije oka za naočale ili kontaktne leće. Ne liječe i ne operiraju oči, a u slučaju bilo kakvih naznaka problema s očima, šalju pacijenta oftalmologu na daljnju obradu.

Oftalmološki pregledi vida kod djece su izuzetno važni, jer čak 5 do 10 posto predškolaca i 25 posto djece školske dobi ima problema s vidom. Rano otkrivanje djetetovih poteškoća s vidom može biti presudno, jer djeca često bolje reagiraju na liječenje ukoliko se problem s vidom dijagnosticira dovoljno rano. Prvi pregled vida kod djece treba napraviti u dobi od 6 mjeseci. Nakon toga, pregled vida treba ponoviti u dobi od 3 godine, te još jednom prije polaska u prvi razred osnovne škole, u dobi od 5 ili 6 godina. Za djecu školske dobi preporuča se ponavljati pregled vida svako dvije godine ukoliko dijete nema dijagnosticiranih problema s vidnom oštrinom. Djeca koja imaju potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća bi trebala kontrolirati vid jednom godišnje ili po preporuci svog oftalmologa.

Odrasli koji nemaju problema s vidom trebaju obavljati kompletan oftalmološki pregled minimalno svake 4 godine, a nakon 40. godine života svako dvije godine. U slučaju prisutnosti problema s očima, redovite preglede treba obavljati jednom godišnje ili po preporuci oftalmologa.

Optometrijske kontrole dioptrije možete obavljati svake godine ukoliko već nosite naočale ili kontaktne leće, te ako primijetite da lošije vidite nego prije. Optometrist će provjeriti da li dioptrija koju nosite odgovara trenutnom stanju, te će u slučaju potrebe preporučiti zamjenu naočalnih ili kontaktnih leća.

IZVOR

Ženske

NAOČALE

Muške

NAOČALE